Mus szampański

Krzysztof
Przepisy
30.05.2014 9:29
Mus szampański

Przepis

SKŁADNIKI:

Ciasto:

- 4 jajka

- 7 łyżek cukru

- 75 g mąki pszennej

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 2 łyżki gorzkiego kakao

- 2 łyżki stopionego masła

Mus:

- 5 łyżeczek żelatyny

- 3 łyżki gorącej wody

- 300 ml szampana

- 300 ml śmietany 30%

- 3 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

- 300 g. truskawek

- wiórki czekoladowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto:

1. W misce ubić jajka z cukrem na gęstą masę.

2. Do masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

3. Wlać stopione masło i ostrożnie wymieszać.

4. Wlać do formy 38x25 cm. i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 15 min.

5. Zostawić w formie na 5 min. i przełożyć na metalową kratkę.

6. Włożyć papierem do pieczenia 4 krążki do pieczenia o średnicy 10 cm.

7. Ukroić plasty ciasta o grubości 2,5 cm. i włożyć w krążki.

Mus:

1. Rozrobić żelatynę z wodą.

2. Ubić śmietanę i dodać cukier, delikatnie wymieszać.

3. Wlać żelatynę i szampana do śmietany i szybko wymieszać całość.

4. Mus rozłożyć do foremek, aby wystawał ponad ciasto.

5. Schłodzić w lodówce przez 2h.

Dekoracja:

1. Zmiksować truskawki, pozostawiając kilka do dekoracji.

2. Wylać na mus i udekorować połówkami truskawek oraz wiórkami czekolady.