Składniki: mąka z ciecierzycy czarna sól Kala Namak (ok. ½ łyżeczki na 100 g mąki) płatki drożdżowe (ok. 2 łyżki na 100 g mąki) kurkuma pieprz proszek do pieczenia (ok. ½ łyżeczki na 100 g mąki) – opcjonalnie bezglutenowy woda (ok. ⅔ szklanki na 100 g mąki) dowolne dodatki – u mnie świeży szpinak i pomidory olej rzepakowy Wykonanie: Ten omlet jest dosyć zbity, ale na pewno będę jeszcze eksperymentować z wersją z dodatkiem aquafaby (zalewy z ciecierzycy), która ubija się jak piana z białek. 7 września 2018 autor: Małgorzata Rusek Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na wegański omlet z mąki z ciecierzycy ze szpinakiem w środku. Do tak przygotowanego ciasta można wmieszać różne dodatki, ale lepiej wybrać takie, które nie puszczają dużo wody podczas podgrzewania i nie przesadzić z ilością, bo omlet będzie się rozpadał. Pewnie znajdzie się spora grupa osób twierdzących, że jak coś jajek nie zawiera, to nie ma prawa nazywać się omletem. Przecież omlet robi się z jajek! Podstawowym składnikiem w tym omlecie jest mąka z ciecierzycy. Smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem na patelni posmarowanej cienko olejem. Podawać z warzywami / surówką – u mnie pomidory, bo jestem pomidoroholikiem ?.