Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów

Aleksandra
Obiad
09.09.2018 16:16
Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów

Jego główną cechą charakterystyczną jest lepka i śliska skóra na kapeluszach, chociaż sam w sobie jest słodkawy w smaku. Całkowity czas45 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 3-4 PORCJE) 1 kg maślaków 2 łyżki śmietany 18% 1 cebula masło natka pietruszki sól, pieprz opcjonalnie: chili, sos pomidorowy, liść laurowy INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Nie tylko dlatego, że jest kwaśna, a czasem nawet gorzka w smaku – skórka maślaka jest bardzo ciężkostrawna. 3 Zostaw grzyby na 10 min w wodzie z solą. Maślak zwyczajny to powszechny gatunek grzybów, który występuje nie tylko w Europie, ale także w obu Amerykach i Japonii. Ja przygotowałam przepis na sos z maślaków, jako że miałam przyjemność grzybobrania w ten weekend. Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie maślaka w kuchni – doskonale smakuje zarówno wersji duszonej, marynowanej, jak i smażonej. Wszystko przez śluz, którym jest pokryta, a który zalega w żołądku i może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. 6 Do kubeczka wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i dodaj 2-3 łyżki gorącego wywaru, aby śmietana się nie zważyła. 4 Zagotuj grzyby w mocno solonej wodzie przez 15-20 minut. Poza tym usunięcie skórki z kapelusza ułatwi czyszczenie grzyba, no i przygotowanie pysznego sosu z maślaków. 2 Obrane i pokrojone grzyby dokładnie umyj w osolonej wodzie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://atopestka.pl/sos-z-maslakow/