Smacznego! Składniki: dynia mleczko kokosowe (200 ml na 1 dynię ważącą ok. 1 kg) orzechy nerkowca przyprawy: kurkuma kumin cynamon nasiona kolendry imbir gałka muszkatołowa słodka papryka sól ryż brązowy olej rzepakowy czarnuszka Wykonanie: Orzechy przekroić na połówki, zalać wrzątkiem i zostawić do namoczenia na 2-3 godziny. Na patelnię wylać mleczko kokosowe, wymieszać z przyprawami, dodać dynię i orzechy, dusić pod przykryciem aż dynia zmięknie, ale nie będzie się rozpadać. A wracając do zawartości talerza, tudzież miski, dynia bardzo dobrze komponuje się z przyprawami do curry, tworząc fajną, jesienną potrawę, a jej słoneczne kolory pozytywnie nastrajają, szczególnie w deszczowe dni. Nie wiem, dlaczego mnie naszło na metafory, ale ciężko nie marzyć o podróżach do innych krajów jedząc potrawy inspirowane kulinarnymi tradycjami tych rejonów świata.