Krokieciki ziemniaczane

Ewelina
Obiad
17.05.2015 20:05
Krokieciki ziemniaczane

Składniki

- 1 kg ugotowanych ziemniaków

- 2 jajka

- sól, pieprz

- 2- 3 łyżki mąki pszennej

- bułka tarta do obtoczenia + rozbełtane jajko z łyżką mleka

- olej do smażenia

Przepis

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub po prostu utłuc tłuczkiem do ziemniaków, dodać rozbełtane 2 jajka, sól, pieprz i mąkę. Wyrobić rękami, w razie potrzeby dodać mąki. Na patelni podsypanej lekko mąką zrobić ruloniki z masy, lekko spłaszczyć i kroić na kawałki, u mnie prostokąty. Obtoczyć w rozbełtanym jajku z mlekiem i bułce tartej, smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym, mięsem lub surówką.