Kuleczki ziemniaczane w panierce

Ewelina
Obiad
12.08.2015 9:56
Kuleczki ziemniaczane w panierce

Składniki

- o,5 kg ziemniaków,

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

- 1 jajko,

- 4 łyżki bułki tartej plus dodatkowa bułka do obtaczania,

- przyprawy do smaku – sól, pieprz, przyprawy do ziemniaków,

- olej do smażenia

Przepis

Ziemniaki obieramy a następnie gotujemy. Gdy ziemniaki będą już ugorowane przepuszczamy je przez praskę ( lub dokładnie tłuczemy). Do schłodzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i przyprawy. Ponownie mieszamy całość.

Z masy ziemniaczanej ( jeszcze ciepłej) formujemy kuleczki a następnie obtaczamy je w półce tartej.

Smażymy w głębokim oleju. Odsądzamy na ręczniczkach papierowych.