Pierożki z kaszą jaglaną i czarnuszką Drukuj Prep time 40 min Cook time 30 min Total time 1 godzina 10 min Małe pierożki z kaszą jaglaną i twarogiem, w kruchym cieście z dodatkiem czarnuszki. Author: www.cookingforemily.pl Ingredients Ciasto: 2 szklanki mąki 150 g masła jajko 20 g drożdży pół szklanki kwaśnej śmietany sól Farsz: 1 szklanka kaszy jaglanej 200 g twarogu 2 łyżki masła 1 małe cebule pół pęczka koperku i szczypiorku sól pieprz żółtko czarnuszka/sezam do posypania Instructions Kaszę wysypać do garnka, prażyć kilka minut mieszając, zalać 2 szklankami gorącej wody. Zwykle piekła je z sezamem, mój wkład w te pyszne maleństwa to dodatek czarnuszki- i takie bardziej mi smakują- ale jak ktoś czarnuszki nie posiada/nie lubi może zastąpić ją właśnie sezamem. Dobrze potem w chwili słabości móc wyciągnąć torebkę pierożków z zamrażarki, by po chwili w piekarniku cieszyć się ich smakiem. W czasie jak kasza będzie się gotować przygotować ciasto: zimne masło posiekać z mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się ładnie zarumienią (ok. 30 minut) 3.2.1311 Dobrze się mrożą – co było testowane wielokrotnie bo mama robi je w ilościach hurtowych. To popisowa przegryzka mojej mamy: pierożki z kaszą jaglaną i twarogiem. Dodać ją do kaszy i wymieszać wszystko razem z twarogiem i posiekanymi ziołami. Zdrowa i pyszna przekąska – łatwe do spakowania więc idealne do szkoły, do pracy czy na piknik.