Inspiracja: Grenn Kitchen Stories Author: www.cookingforemily.pl Serves: 12 Ingredients 400 gr dobrze zmielonych migdałów ( ja mielę płatki, można też użyć mąki migdałowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 łyżka maku (opcjonalnie) 100 g masła ⅓ szklanki miodu 1 cytryna 3 jajka 1 szklanka jagód ( do środka) Na wierzch 70 białego serka do smarowania ( typu Twój smak) 200 g jogurtu greckiego 2 łyżki miodu jagody do posypania na wierzch Instructions Migdały zmieszać z proszkiem, sodą i makiem. Zamierzam sama sprawdzić w ten weekend w lesie. Migdałowe ciasto z jagodami, bez mąki Drukuj Prep time 20 min Cook time 45 min Total time 1 godzina 5 min Ciasto z jagodami, bez mąki na bazie mielonych migdałów. Tak się jednak złożyło, że w weekend weszłyśmy w posiadanie ponad kilograma jagód (rzeczywiście malutkie, ktoś kto zbierał musiał w to włożyć sporo cierpliwości) – mama upiekła dwie blachy jagodzianek, a ja postanowiłam wypróbować przepis na ciasto z jagodami już wcześniej upatrzony na Green Kitchen Stories. Ciasto jest bez mąki na bazie migdałów, z wyraźnym posmakiem cytrynowym i z dodatkiem maku. Szkoda, bo ten początek lata zawsze kojarzy mi się z pierogami z ich dodatkiem i jagodziankami, z obfitością jagód i fioletowymi zębami. Ciasta na bazie migdałów zamiast mąki bardzo lubię, o czym pisałam TU , i nie zwiodłam się też i na tym przepisie. W czasie pieczenia ciasta odsączyć jogurt – położyć jogurt na sitku wyłożonym gazą i odstawić na jakimś naczyniu do lodówki. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok – dodać sok i skórkę do miodu z masłem. Wilgotne, cytrynowe, ciężkie z dużą ilością jagód w środku i na wierzchu. Wymieszać odsączony jogurt z serkiem i miodem, wyłożyć na ciasto, posypać jagodami.