Kruche ciasto z suszonymi morelami i kruszonką

Ciasta
25.05.2020 22:16
Kruche ciasto z suszonymi morelami i kruszonką

Kruche ciasto z suszonymi morelami i kruszonką Składniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 3 łyżki cukru 160 g masła 1 żółtko Nadzienie: 250 g moreli 5 łyżek miodu 1 łyżka alkoholu (brandy, burbon) Kruszonka: 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki orzechów włoskich 3 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki zimnego masła Wykonanie: Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto (oprócz żółtka), rozdrabniać w palcach mąkę z masłem aż powstanie kruszonka a potem dodać żółtko zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki. Prostokątną formę do ciasta ( ja mialam 20 na 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto na spód u palcami ugnieść, żeby był równy spód, ponakuwać widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 25 minut, wyjąć. Zanim jednak to się rozkręci podaję Wam przepis na proste i przepyszne kruche ciasto z suszonymi morelami pod kruszonką. Morele do tego ciasto się gotuje w miodzie i wodzie, dzięki temu stają się miękkie, słodkie lepiące. Za chwilę uderzy nas bogactwo warzyw i owoców i będziemy korzystać w tych dobrodziejstw, piekąc ciasta z truskawkami, rabarbarem, wiśniami i śliwkami. Do ciasta można dodać trochę rozmarynku, bo świetnie pasuje do moreli ( ja akurat nie miałam w domu).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2020/04/kruche-ciasto-z-suszonymi-morelami-i-kruszonka/