Szarlotka z bezą

Ewelina
Ciasta
16.06.2016 15:29
Szarlotka z bezą
  • Czas gotowania: 40 min

Składniki

Nadzienie

1,5 kg obranych jabłek

1 łyżka cynamonu

1 łyżka bułki tartej

Ciasto:

200 gram masła

1 łyżka proszku do pieczenia

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

5 żółtek

Beza:

5 białek

1 szklanka cukru

Przepis

1/2 jabłek kroimy w kostkę

1/2 jabłek ścieramy

odciskamy wodę

dodajemy proszek do pieczenia do mąki

masło ścieramy z cukrem

dodajemy 5 żółtek

dodajemy mąkę

formujemy ciasto

odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę

miksujemy białka

dodajemy szklankę cukru

+ 1 łyżka bułki tartej

+ 1 łyżka cynamonu

ciasto kroimy na 4 części

3 części wykładamy na dnie blachy ( 33*23)

nakłuwamy ciasto widelcem

dodajemy jabłka

dodajemy kruszonkę (połowę)

dodajemy ubite białka

dodajemy kruszonkę

pieczemy 40 minut w 180 stopniach