- Czas gotowania: 40 min
Składniki
Nadzienie
1,5 kg obranych jabłek
1 łyżka cynamonu
1 łyżka bułki tartej
Ciasto:
200 gram masła
1 łyżka proszku do pieczenia
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 żółtek
Beza:
5 białek
1 szklanka cukru
Przepis
1/2 jabłek kroimy w kostkę
1/2 jabłek ścieramy
odciskamy wodę
dodajemy proszek do pieczenia do mąki
masło ścieramy z cukrem
dodajemy 5 żółtek
dodajemy mąkę
formujemy ciasto
odstawiamy ciasto do lodówki na godzinę
miksujemy białka
dodajemy szklankę cukru
+ 1 łyżka bułki tartej
+ 1 łyżka cynamonu
ciasto kroimy na 4 części
3 części wykładamy na dnie blachy ( 33*23)
nakłuwamy ciasto widelcem
dodajemy jabłka
dodajemy kruszonkę (połowę)
dodajemy ubite białka
dodajemy kruszonkę
pieczemy 40 minut w 180 stopniach