Ciasto 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki cukier puder do posypania ciasta Kruszonka 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 4 łyżki mąki Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na blogu w zakładce po lewej stronie. Jajka utrzeć z cukrem na gładko, dodać mleko i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej i dokładnie połączyć składniki. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Parę chwil i macie upieczone ciasto ze śliwkami posypane kruszonką. Śliwki umyć, osuszyć i każdą podzielić na dwie połówki oraz usunąć pestkę. Do miski włożyć składniki na kruszonkę i rozcierać palcami tak, aby powstała kruszonka.