Przepis na: Naleśniki Rafaello Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody gazowanej - szczypta soli Masa Rafaello: - 250 ml śmietanki kremówki 30 % - 2 – 3 łyżki cukru pudru - 250 g mascarpone - 2 łyżki wiórek kokosowych - opcjonalnie 2 łyżki likieru kokosowego Jeśli lubisz na słodko to polecam wypróbować naleśniki amerykańskie z syropem klonowym lub czekoladowe z kremem i truskawkami. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oleju. Cieszy mnie gdy jako prezent dostaję zapakowane, ulubione pralinki z migdałem w środku, lecz lubię także domowe, kokosowe ciasta czy desery. Najczęściej robię jednak najzwyklejsze i najpyszniejsze na świecie naleśniki z serem białym. Na dzisiejszy deser przygotowałam mega pyszne naleśniki Rafaello ze świeżymi owocami: malinami i jeżynami. Muszę przyznać, że to jedne z najbardziej popularnych naleśników jakie są na moim blogu. Zimną śmietankę miksujemy na wysokich obrotach z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy mascarpone.