Sos 3 ząbki czosnku 1 mała cebulka 1 duża czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 ½ łyżki miodu lub cukru 1 ½ octu jabłkowego lub soku z cytryny 1 łyżka wędzonej lub słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego imbiru ½ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki kolendry suszonej, startej na proszek ½ pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie dla lubiących ostrzejsze smaki) Jeśli lubisz dania z soczewicy koniecznie spróbuj super łatwej czerwonej zupy z soczewicy sióstr Hemsley oraz zupy z soczewicy masoor dal Nigeli Lawson lub irackiej zupy z soczewicy. Jest jednym z najstarszych warzyw i w menu homo sapiens (czyli człowieka – dla niezorientowanych ;-)) widnieje już od ponad 11 tys. lat. Liczba porcji: 2 Niepozorna, drobniutka, na surowo twarda jak groch, którego jest kuzynką, po ugotowaniu miękka i delikatna, a przy tym mocarna siłą zdrowych mikroelementów jakimi jest napakowana. Soczewica może być lekką przystawką, dodatkiem do dań głównych lub, w połączeniu z ryżem, samodzielną potrawą. W diecie Polaków występuje niestety rzadko i jest ceniona głównie przez wegetarian i wegan ze względu na dużą zawartość białka. Swoje nazwisko święty wziął od 18-metrowego słupa, na którym mieszkał przez 40 lat, poszcząc, modląc się i głosząc kazania. Świetne też łączy się i wchłania inne smaki, dlatego dobrze czuje się w towarzystwie przypraw. Tajemnica tkwi w sosie, bogatym w smaki przypraw, które zawiera. Żył w V w., za tydzień, 28 sierpnia, będzie 1559 rocznica jego śmierci. Dzisiaj proponujemy Wam lekką, niebywale prostą, a przy tym nieziemsko smaczną potrawkę z soczewicy. Pęczek posiekanej pietruszki lub kolendry ½ łyżeczka soli Przygotowanie: Krok 1 Włóż do misy miksera obrany czosnek i cebulę, pozbawioną gniazda nasiennego paprykę, ocet winny, miód, przecier pomidorowy, imbir, paprykę wędzoną, kmin rzymski, kolendrę suszoną, kurkumę, pieprz kajeński, sól, posiekaną natkę. Składniki: 2 szklanki soczewicy czerwonej lub zielonej 4 szklanki wody