Sos z cukinii i papryki na zimę

Małgorzata
Przetwory
20.08.2018 19:08
Sos z cukinii i papryki na zimę

Składniki

  1. 2,5 kg cukinii
  2. 1,5 kg czerwonej papryki
  3. ½ kg cebuli
  4. 1 główka czosnku
  5. 2 papryczki chili
  6. 500 g koncentratu pomidorowego
  7. 230 g cukru
  8. 150 ml octu 10%
  9. 125 ml oleju
  10. 3 liście laurowe
  11. 6 ziaren ziela angielskiego
  12. 2 łyżki ziół prowansalskich
  13. 1 łyżka papryki słodkiej
  14. 2 łyżki soli
  15. pieprz czarny

Przepis

  1. Cukinię dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Jeśli cukinia jest młoda (a taka polecam) to nie ma konieczności obierania jej ze skórki oraz usuwania gniazd nasiennych. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę oraz czosnek obieramy. Paprykę, cebulę, czosnek oraz papryczkę chili wraz z nasionami mielimy w maszynce do mięsa.
  2. Cukinię przekładamy do dużego garnka, dodajemy zmielone warzywa, cukier, ocet, koncentrat i wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 180'C.

Notes

  1. - do przygotowania tego sosu warto wybrać młode, małe cukinie. Wtedy mamy pewność, że nie trafimy na gorzki egzemplarz, który popsuje smak całego sosu
  2. - jeśli lubicie bardziej pikantne potrawy możecie dodać o jedną papryczkę więcej