Składniki
- 2,5 kg pomidorów
- 2 kg cukinii
- 750 g marchewki
- 500 g cebuli
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 250 ml oleju
- 2 papryczki chili
- 1/2 główki czosnku
- 4 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- pieprz biały
Przepis
- Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w malutką kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchew, sól i dusimy około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- W osobnym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy pomidory. Po chwili wyjmujemy pomidory i obieramy ze skórki. Pomidory przekładamy do osobnego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chili i gotujemy przez 20 minut. Całość blendujemy. Do garnka z cebulą dodajemy pomidory, marchew i cukinię. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 minut. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie.
- Gorący sos przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku.
Notes
- Z podanych składników wychodzi około 5 litrów sosu