Sos Ortolana

Małgorzata

Przetwory

July 22, 2017, 2:37 p.m.

Sos Ortolana

Składniki

  1. 2,5 kg pomidorów
  2. 2 kg cukinii
  3. 750 g marchewki
  4. 500 g cebuli
  5. 150 g koncentratu pomidorowego
  6. 250 ml oleju
  7. 2 papryczki chili
  8. 1/2 główki czosnku
  9. 4 łyżki soli
  10. 2 łyżki cukru
  11. 1,5 łyżki słodkiej papryki
  12. 1 łyżka papryki ostrej
  13. 1 łyżeczka suszonej bazylii
  14. pieprz biały

Przepis

  1. Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy. Marchew, cebulę i czosnek obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w malutką kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek. Podsmażamy chwilę do momentu, aż cebula się zeszkli. Dodajemy marchew, sól i dusimy około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  2. W osobnym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy pomidory. Po chwili wyjmujemy pomidory i obieramy ze skórki. Pomidory przekładamy do osobnego garnka, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone papryczki chili i gotujemy przez 20 minut. Całość blendujemy. Do garnka z cebulą dodajemy pomidory, marchew i cukinię. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i gotujemy około 10 -15 minut. Warzywa powinny pozostać wciąż chrupkie.
  3. Gorący sos przekładamy do czystych, wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku.

Notes

  1. Z podanych składników wychodzi około 5 litrów sosu