Wykonanie:Wymieszaj ze sobą przy użyciu miksera z hakiem bądź ręcznie wszystkieskładniki, czyli: mąkę, sól, zakwas żytni, masło, zioła (można bez ziół), takby wyszło w miarę gładkie (nie lepiące się) zwarte ciasto (coś w stylukruchego ciasta).W przypadku gdy jest zbyt suche, dodaj stopniowo wody (100 ml powinnostarczyć).Powstałe ciasto podziel na dwie równe części i zrób coś na kształtprostokątnych sztabek. Przepis dzięki uprzejmości Marcus Delaporte z facebookowej grupy Piekarnicza Brać Składniki:- 340 g mąki pszennej (może być typ 500, 550, można próbować też i z grahami z żytnią białą),- 1/2 łyżeczki soli,- 340 g zakwasu żytniego, może być taki przed karmieniem, który właśniezamierzasz wyrzucić przy dokarmianiu,- 85 g masła w temperaturze pokojowej,- 2 łyżki suszonych ziół wedle uznania (oregano, cząber ogrodowy, czosnekgranulowany Krakersy mogą być wspaniałą przekąską w podróży, na pikniku, grillu, dodatkiem do humusu, albo po prostu zastępstwem dla występujących na rynku chipsów! Po rozwałkowaniu, przełóż każdy placek na papier do pieczenia, anastępnie na blachę (z tego przepisu powinny wyjść dwie blachy. SmacznegoPrzechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do około tygodnia; lub zamroźw przypadku gdy chcesz przechować na później. Rozwałkuj ciasto na stolnicy lub blacie do grubosci ok 2 mm, podsypujaclekko mąka, tak by nie przywierało do powierzchni. W celu uzyskania innych smaków, możesz posypać: sezamem, paprykąwędzoną, pomidorami w proszku, czy tam czym sobie wymarzysz. Następnie potnij placki na 2-3 cm kwadraty, najlepiej przy użyciu kółka docięcia pizzy.