Bardzo trwałe, długo zachowuje świeżość. Składniki: 200 g margaryny lub masła 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 4 łyżki kakao kilka kropli aromatu waniliowego 2 szklanki mąki pszennej np.typ 450, 500 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 jajek (4 duże lub 5 mniejszych) 80 g rodzynek (niekoniecznie) W w rondelku rozpuścić: margarynę lub masło, cukier, kakao, mleko i aromat waniliowy. Ciasto Murzynek Prosty, sprawdzony przepis na ciasto kakaowe z polewą, popularnie zwane murzynkiem. Ucierać drewnianą łyżką lub zmiksować na jednolite, gładkie ciasto. Białka ubić mikserem. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C . Ciasto przełożyć do dużej keksówki (10x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odlać niepełne pół szklanki (na polewę), odstawić masę do ostudzenia. Piec w 175°C ok. 45-60 minut (do suchego patyczka).