Składniki: 2 litry bulionu warzywnego 1 cebula 2 marchewki 3 ziemniaki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki szałwii 2 listki laurowe Kluski: 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenie 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki wrzącej wody 1/2 pęczka koperku Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i marchew oraz zmiażdżony czosnek. Dodajemy listki laurowe i gotujemy całość przez 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy wszystko bulionem warzywnym. Formujemy je za pomocą łyżki stołowej, powinny mieć owalny kształt.