Placuszki z cukinii i kaszy

Małgorzata
Obiad
06.08.2018 20:04
Placuszki z cukinii i kaszy

Składniki

  1. 360 g cukinii
  2. 120 g mix kasz (bulgur, komosa ryżowa biała i czerwona)
  3. 2 łyżki mielonych otrąb *
  4. 3 ząbki czosnku
  5. 3 jajka
  6. pieprz biały
  7. sól

Dodatkowo

  1. 100 g miękkiego sera pleśniowego
  2. 1 czerwona cebula
  3. 2 łyżki oleju rzepakowego
  4. cebula dymka

Przepis

  1. Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Wypłukane ziarna zalewamy 400 ml wody, dodajemy 1/3 łyżeczki soli i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut, aż większość wody wchłonie kasza. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, delikatnie mieszamy, aby nadać ugotowanej komosie puszystości. Ziarna powinny teraz już być ugotowane, ale jeszcze jędrne. Przykrywamy ponownie pokrywką i odstawiamy na 5-10 minut.
  2. Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz kaszę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Masę mieszamy do połączenia się składników. Jeśli jest zbyt rzadka możemy dodać mielone otręby.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy olejem. Z masy formujemy 8 placuszków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie na każdym placuszku układamy porcję sera i zapiekamy kolejne 5-7 minut, aby ser się rozpuścił.
  4. Placuszki przekładamy na talerz, posypujemy piórkami cebuli i dymką.
  5. * opcjonalnie

Notes

  1. - placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną