Składniki
- 360 g cukinii
- 120 g mix kasz (bulgur, komosa ryżowa biała i czerwona)
- 2 łyżki mielonych otrąb *
- 3 ząbki czosnku
- 3 jajka
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 100 g miękkiego sera pleśniowego
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- cebula dymka
Przepis
- Kaszę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Wypłukane ziarna zalewamy 400 ml wody, dodajemy 1/3 łyżeczki soli i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy maksymalnie ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 15 minut, aż większość wody wchłonie kasza. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, delikatnie mieszamy, aby nadać ugotowanej komosie puszystości. Ziarna powinny teraz już być ugotowane, ale jeszcze jędrne. Przykrywamy ponownie pokrywką i odstawiamy na 5-10 minut.
- Cukinię dokładnie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Do cukinii dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz kaszę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Masę mieszamy do połączenia się składników. Jeśli jest zbyt rzadka możemy dodać mielone otręby.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy olejem. Z masy formujemy 8 placuszków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie na każdym placuszku układamy porcję sera i zapiekamy kolejne 5-7 minut, aby ser się rozpuścił.
- Placuszki przekładamy na talerz, posypujemy piórkami cebuli i dymką.
- * opcjonalnie
Notes
- - placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno