Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 5 żółtek 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła Masa jabłkowa: 1.5 kg jabłek (całych, nieobranych) 1/4 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Jedną z nich ścieramy na dużych oczkach tarki i układamy na dnie formy. W tym czasie jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Kulę ciasta owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą a następnie wykładamy na nie uprażone jabłka. Dodajemy żółtka z jogurtem i zagniatamy całość na gładkie ciasto. Wrzucamy do garnka, podlewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy przez 10 minut. Zapiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.