SKŁADNIKI 1 litr maślanki 3-4 ugotowane lub upieczone buraki 2 ogórki 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek koperku 2-3 ząbki czosnku 2 jajka ugotowane na półtwardo świeżo mielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE Ugotowane buraki obierz, pokrój w niedużą kostkę lub zetrzyj na tartce. W moim domu, odkąd pamiętam, przygotowywało się chłodnik litewski z burakami lub botwiną i mnóstwem chrupiących warzyw (zwykle ogórkiem i rzodkiewką, najlepiej z własnego ogródka). Chłodnik litewski obowiązkowo należy podać z jajkiem, u mnie w wersji na półtwardo z płynnym żółtkiem – pycha! Gotowy chłodnik litewski rozlej pomiędzy talerze i podawaj z ugotowanym na półtwardo jajkiem. Chłodnik litewski najczęściej robimy na maślance, ale często zastępuje ją również kefir czy zsiadłe mleko. Tradycyjnie zupę przygotowuje się na wywarze, bądź rosole i podaje z mięsem. Pozostałe warzywa pokrój według uznania (ja ogórki kroję w kostkę, a rzodkiewkę w talarki).