Składniki: 3 czubate łyżeczki masy kajmakowej (krówkowej) 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie waniliowej) około 1 szklanki mleka 1 łyżeczka naturalnego kakao Skworcu bita śmietana do podania listki świeżej mięty do ozdoby Przygotowanie: Około 3/4 szklanki mleka podgrzewamy z masą kajmakową. Około 1/3 szklanki ziemnego mleka + naszą kawę wlewamy do pucharka lub wysokiej szklanki i dokładnie mieszamy – ja używam do tego spieniacza do mleka. Najchętniej sięgam po kawy na zimno, które nie tylko budzą do życia, ale też chłodzą i… zastępują deser 😉 Krówkowa kawa deserowa (na zimno) jest niezwykle prosta w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Na wierzch nakładamy porcję bitej śmietany, zdobimy listkami świeżej mięty i od razu podajemy. Całość studzimy, a następnie dobrze schładzamy – na dłuższy czas do lodówki lub krótszy do zamrażalnika.