Pasztet z cukinii i mięsa mielonego

Monika
Śniadania
06.08.2018 22:43
Pasztet z cukinii i mięsa mielonego

Idealny na przekąskę i na kanapki. składniki: ok 900 g młodej cukinii 500 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 200 g żółtego sera 4 jajka 1 cebula 1 i 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki oleju 1 czubata łyżeczka tymianku 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Cukinię dokładnie umyć, osuszyć. Razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach, akurat robiłam także keczup z cukinii więc sobie pomogłam za pomoca robota. Robiłam już pasztet z samej cukinii a teraz pokusiłam się na wersję z dodatkiem mięsa mielonego. W międzyczasie zetrzeć ser żółty i cebulę , na tarce na grubych oczkach. Startą cukinię lekko posolić i odłożyć na sito aby ociekała z soku. Białka ubić na sztywno i dodać na koniec do masy. Do cukinii dodać mięso mielone, bułkę tartą, żółtka jaj, starty ser i cebulę, olej oraz wszystkie przyprawy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 60-65 minut, funkcja góra-dół.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://moniamieszaigotuje.blogspot.com/2018/08/pasztet-z-cukinii-i-miesa-mielonego.html