Wartość odżywcza i wymienniki 1 ciastka: WW = 1.39, WBT = 0.45, kcal = 97.25, węglowodany z błonnikiem = 14.56g, błonnik = 0.58g, białko = 1.62g, tłuszcz = 4.28g, suma wymienników (WM) = 1.84, w tym procent WBT = 24 składniki - 1 szklanka surowej kaszy jaglanej (200g) - 2 garście suszonych daktyli bez pestek (100g) - ¼ szklanki oleju w płynnej formie ok (50g) - ½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżka soku z cytryny - ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego - 1 łyżka gorzkiego kakao (10g) - Opcjonalnie 2 łyżki ksylitolu (20g) - 1-2 łyżki wody z moczenia daktyli - 1 pasek czekolady bez cukru (20g) wykonanie - Daktyle zalej gorącą wodą i pozostaw do namoczenia na ok 15-20 minut. Wiem, że wiele osób poszukuje przepisów na wegańskie słodkości bez cukru, dlatego zebrałam je w jednym miejscu – znajdziesz je TUTAJ. Pozostałe przepisy na ciastka są TUTAJ. Jak masa będzie za sucha, dodaj 1-2 łyżki wody z moczenia daktyli lub napoju roślinnego bez cukru. Na blogu znajdziesz TUTAJ przepis na wegańskie ciastka jaglane bez czekolady. Piecze się je szybko więc można je przygotować rano jak jest chłodniej i cieszyć się smakiem zdrowych słodkości w kolejnej porze dnia. 3. Pamiętaj o wpływie grubości ciastek na czas pieczenia, im cieńsze tym czas pieczenia krótszy. Ciastka są na bazie kaszy jaglanej, którą kupisz w każdym sklepie. - Z powstałego ciasta uformuj 16 kulek, ułóż na blasze, spłaszcz każdą ręką lub łopatką do ciasta. znajdziesz dużą porcję przepisów na zdrowe słodkości bez glutenu. Odważyłam się w te upały włączyć na krótko piekarnik i upiec ciastka. Wegańskie ciastka jaglane z czekoladą bez cukru i glutenu