Orkiszowy jabłecznik bez cukru i mleka

Anna
Fit
11.04.2017 9:49
Orkiszowy jabłecznik bez cukru i mleka

Suma wymienników (WM) = 3.01, w tym procent WBT = 41 Składniki kruche ciasto 2 szklanki (260g) mąki orkiszowej razowej 3 żółtka (60g) 2 łyżki (20g) ksylitolu lub erytrolu 8 łyżek (200g) oleju kokosowego lub masła klarowanego ghee masa jabłkowa 10 jabłek (800g bez skórki i nasion) – u mnie odmiana Szara Reneta 6 łyżek (60g) ksylitolu lub erytrolu ¼ szklanki soku wyciśniętego z cytryny 1 łyżka cynamonu opcjonalnie 1 łyżka (10g) orkiszowej kaszy manny do dekoracji 2 łyżki pudru z ksylitolu lub erytrolu (bardzo szybko się go robi, wystarczy zmielić ksylitol lub erytrol w młynku do kawy i gotowe) Specjalizuję się w konsultacjach i planowaniu indywidualnych zaleceń i diet dla: osób z nadwagą i otyłością chorujących na cukrzycę typ 1 i 2 osób z alergiami, nietolerancjami pokarmowymi zmagających się z problemem insulinooporności, hipoglikemii reaktywnej chorujących na Hashimoto, niedoczynność i nadczynność tarczycy kobiet w ciąży i karmiącymi piersią osób aktywnych fizycznie dzieci oraz dorosłych Dlatego dzisiaj ja dzielę się swoim ulubionym przepisem na jabłecznik, który przygotowałam na kruchym spodzie z mąki orkiszowej, z dużą ilością jabłek i obowiązkowo z chrupiącą kratka na wierzchu. Spokojnie natomiast mogą go piec i jeść diabetycy, osoby na diecie bezmlecznej czy osoby nie jedzące pszenicy – bo orkisz można zastąpić żytem i będzie ok. *** Więcej przepisów na zdrowe słodkości z zamiennikami cukru znajdziesz w mojej autorskiej książce: Na pół słodko. Do mąki z tłuszczem dodaj utarte żółtka z ksylitolem, zagnieć w jednolitą masę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na ok 30 minut. Z książki śmiało mogą korzystać osoby zmagające się z insulinoorponością, cukrzycą, odchudzające się, trenujące, osoby, które w swojej diecie chcą ograniczyć ilość spożywanego cukru. Orkiszowy jabłecznik bez cukru Ilość to: 18 porcji Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji: WW = 1.77, WBT = 1.24, kcal = 191.83, węglowodany = 19.55g, błonnik = 1.86g, białko = 2.75g, tłuszcz = 12.57g, Wyjmij pozostałą część ciasta z lodówki i rozwałkuj cienko, pokrój w wąskie paski i zrób z nich kratkę na wierzchu jabłecznika. Obrane i wydrążone jabłka pokrój w cienkie kawałki, skrop sokiem z cytryny, przełóż do garnka, dodać 2-3 łyżki wody, cynamon i duś ok 20 minut na małym ogniu, często mieszając. Dzisiaj w roli głównej pyszny i zdrowo – słodki przepis na orkiszowy jabłecznik, czyli na ciasto mojego dzieciństwa. Wyjmij ciasto z lodówki, odkrój ¼ i wstaw tę część ponownie do lodówki (ta część będzie potrzebna do zrobienia kratki na wierzchu jabłecznika). Jeżeli chcesz się umówić na konsultację online lub stacjonarnie w Warszawie w Alergo-Med przy ul.Lanciego 12 to napisz do mnie: [email protected] Zapraszam do kontaktu Anna Englisz polecam użyć dużo pudru z ksylitolu i podać z gałką domowych lodów waniliowych przygotowanych z bananów. Zapewne każdy z nas ma swój ulubiony przepis na ciasto z jabłkami. Jabłecznik, który ja piekę jest jednak inny, od tego z mojego dzieciństwa, bo w wersji bez cukru, ale nadal słodki. Nie dodawałam go dużo, bo jabłecznik to jedno z tych ciast, które nie powinno być za słodkie, ale słodko – kwaśne. Jabłecznik to ciasto, które nigdy nie traci na wartości i znajdzie miejsce w każdym domu. Ukończyłam studia magisterskie i inżynierskie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz podyplomowe Studium Pedagogiczne SGGW w Warszawie. W moim domu rodzinnym jabłecznik był pieczony na wyjątkowe okazje, ale też bez okazji. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia w foremce. Witam Cię w świecie zdrowych słodkości Z wykształcenia i zamiłowania jestem dietetykiem, specjalistą ds żywienia człowieka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.napolslodko.com/orkiszowy-jablecznik-bez-cukru/