Sałatę i bazylię porwij na kawałki, pomidory pokrój na połówki lub jeśli, używasz dużych pomidorów, w kostkę, w półplastry lub plastry, cebulę pokrój w plastry, pietruszkę posiekaj, Dość powiedzieć, że kiedy król Włoch Wiktor Emanuel gościł w 1865 r. na zamku Chianti, został podjęty panzanellą z bazylii, białego chleba i pomidorów, układających się w barwy flagi Włoch. Liczba porcji: 2 Panzanella uchodzi za danie toskańskie, głównie dlatego, że pierwsze zapisy na jej temat pochodzą z Florencji z XVI w., jednak pochodzenie sałaty wcale nie jest takie pewne. Inni dowodzą, że panzanella jest strawą rybaków, którzy suchy chleb moczyli w wodzie morskiej i zjadali w warzywami jakie mieli na łodzi. Można dodać do niej suchy chleb namoczony wcześniej w wodzie z dodatkiem octu balsamicznego i później usmażyć na złoto, można, jak proponujemy to my, zrobić grzanki ze świeżego pieczywa. Wreszcie, panzanella może być daniem wegetariańskim (wegańskim), ale bardzo dobrze czuje się z dodatkiem wypieczonego/usmażonego na chrupko boczku, panchetty, albo suszonej szynki. W dawnych czasach, we włoskich wsiach wypiekano chleb raz na tydzień w dużych chlebowych piecach, należących do całej wspólnoty. Najprostsza sałatka z pomidorów, chleba, sałaty plus usmażona na chrupko szynka suszona, wszystko skropione octem balsamicznym. Jeśli wydaje się Wam, że połączenie grzanek z pomidorami jest czymś trywialnym, to jesteście w dużym błędzie. Wcześniej był moczony w wodzie, żeby nie połamać sobie na nim zębów. Wysyp na patelnię, na której smażyła się szynka. Najważniejsze w tym daniu są pomidory: muszą być bardzo dojrzale, pachnące, słodkie, takie jakie tylko latem potrafią być! Jakby nie było, panzanella stanowi fundament włoskiej kuchni na równi z pizzą i spaghetti. Jeśli chodzi o składniki to panuje tu dość duża dowolność, bo przepisy różnią się w zależności od regionu Włoch i kucharza. Pół pęczka pietruszki Pół pęczka bazylii 3 łyżki octu balsamicznego albo soku z cytryny 3 łyżki oleju Pokrój ciabatki w w kostkę.