Deser wiśniowo – orzechowy bez cukru Ilość to 12 porcji Wartość odżywcza i wymienniki 1 porcji: WW = 2.2, WBT = 1.05, kcal = 182.75, węglowodany = 23.56g, błonnik = 1.6g, białko = 4.06g, tłuszcz = 9.85g, suma wymienników (WM) = 38.9, w tym procent WBT = 32 Składniki spód: 1 garść (50g) suszonych daktyli 1/4 szklanki (50ml) wody 1/4 szklanki (50ml) napoju roślinnego naturalnego niesłodzonego, np. migdałowego 2 łyżki (20ml) wody z gotowania (moczenia) daktyli 1 niepełna szklanka (100g) mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej 1,5 łyżki (25g) oleju kokosowego lub masła klarowanego (z masłem wersja niewegańska) + 1 łyżka oleju kokosowego lub masła do wymieszania z upieczonymi ciasteczkami 1 łyżeczka sody oczyszczonej masa wiśniowo-orzechowa 1 szklanka (150g) orzechów nerkowca 600g wydrylowanych wiśni, odsączonych 6 łyżek (60g) erytrolu lub ksylitolu 2 łyżeczki (10g) agar agar (nie więcej, bo masa będzie za twarda) ½ szklanki (100ml) mleczka kokosowego ½ szklanki (100ml) napoju roślinnego np. ryżowego, migdałowego Wykonanie spód Daktyle zalej wrzącą wodą (100ml) lub w wersji szybszej, gotuje je w wodzie na małym ogniu do miękkości Mąkę lub zmieloną surową kaszę jaglaną wymieszaj z sodą. Smakuje jak pianka lub wegański sernik, jest lekki, orzeźwiający, idealny na letnie popołudnia. Porady 1. Ciasteczka do spodu możesz użyć gotowych, ale najlepiej wybieraj te bez dodatku cukru. Spód tortownicy wyłóż ciasteczkami, wylej masę wiśniową i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny do stężenia. Jeżeli musisz wykluczyć z diety mleko, gluten, pszenicę, cukier czy jaja to ten przepis jest dla ciebie. Do powstałego musu daktylowego (ciepłego) dodaj masło klarowane lub olej kokosowy oraz napój roślinny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (z termoobiegiem 160 st. C) i piecz 15 minut (nie dłużej). Gotuj na bardzo małym ogniu ok 2 minuty, często mieszając. Masa wiśniowo-orzechowa Orzechy nerkowca zalej wodą i pozostaw na ok 8 godzin. 3. Ksylitol/erytrol możesz zastąpić miodem (wersja dla nie cukrzyka). Ostatnio popełniłam słodki deser wiśniowo – orzechowy bez cukru. 4. Agar agar możesz zastąpić żelatyną. Na wiśnie czekam z niecierpliwością cały rok.