Przepis
Składniki: (na 6 porcji)
8-10 porów
3 cebule czosnkowe
5-6 szklanek bulionu (ja użyłam wołowo-drobiowego)
4 łyżki masła
śmietankowy serek topiony ( polecam ten, używałam też innych, ale ten pasuje najbardziej)
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku
kilkanaście cienkich krążków pora na wierzch
drobno pokrojony szczypiorek na wierzch
Wykonanie:
Pory myjemy, osuszamy i kroimy w krążki. Cebulę kroimy w cienkie piórka bądź w kostkę i smażymy w wysokim garnku na maśle aż do zeszklenia. Dodajemy krążki pora, smażymy 3-4 minuty często mieszając. Dolewamy bulion (musi być tyle, by przykryło pory) i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut bądź do momentu aż pory zmiękną (w innym przypadku po zmiksowaniu pozostaną kawałki pora). Dodajemy serek topiony i gotujemy 1-2 minuty, mieszając przy tym tak by ser się rozpuścił. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową – uważając przy tym by nie dodać jej zbyt dużo, gdyż zupa stanie się gorzka i będzie nie do zjedzenia. Zupę dekorujemy cienkimi krążkami pora oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego! :)