Aksamitna zupa krem z porów

Ewelina
Zupy
26.05.2014 21:33
Aksamitna zupa krem z porów

Przepis

Składniki: (na 6 porcji)

8-10 porów

3 cebule czosnkowe

5-6 szklanek bulionu (ja użyłam wołowo-drobiowego)

4 łyżki masła

śmietankowy serek topiony ( polecam ten, używałam też innych, ale ten pasuje najbardziej)

2 szczypty gałki muszkatołowej

sól i pieprz do smaku

kilkanaście cienkich krążków pora na wierzch

drobno pokrojony szczypiorek na wierzch

Wykonanie:

Pory myjemy, osuszamy i kroimy w krążki. Cebulę kroimy w cienkie piórka bądź w kostkę i smażymy w wysokim garnku na maśle aż do zeszklenia. Dodajemy krążki pora, smażymy 3-4 minuty często mieszając. Dolewamy bulion (musi być tyle, by przykryło pory) i gotujemy na średnim ogniu około 20 minut bądź do momentu aż pory zmiękną (w innym przypadku po zmiksowaniu pozostaną kawałki pora). Dodajemy serek topiony i gotujemy 1-2 minuty, mieszając przy tym tak by ser się rozpuścił. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową – uważając przy tym by nie dodać jej zbyt dużo, gdyż zupa stanie się gorzka i będzie nie do zjedzenia. Zupę dekorujemy cienkimi krążkami pora oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego! :)