Przepis
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 mała łyżeczki soli
5 łyżek cukru
3/4 szklanki ciepłego mleka
3 dag świeżych drożdży
70g roztopionego masła
1 jajko
nadzienie:
1 szklanka maku
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki rodzynek
2 łyżki miodu
2 łyżki skórki kandyzowanej (obojętnie jakiej)
ok. 1 szklanki mleka
cukier puder
1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, roztopione masło, mleko z rozpuszczonymi drożdżami i jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Pod koniec dodajemy sól.
Ciasto możemy wyrobić mikserem lub dłońmi. Gotowe, gładkie ciasto przykrywany ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2. Mak zalewamy mlekiem i zostawiamy go na jedną noc. Na drugi dzień gotujemy, dopóki nie wsiąknie mleka. Gdy przestygnie, mielimy 3 krotnie w maszynce do mielenia. Przy 3 mieleniu przepuszczamy przez maszynkę również rodzynki i orzechy. Do gotowej masy dodajemy skórkę kandyzowaną.
3. Ciasto rozwałkujemy na duży prostokąt i smarujemy ok 2 cm od brzegów masą makową. Całość zawijamy w rulon, a następnie wykrawamy 2 - 3 cm ślimaczki. Bułeczki układamy ba blaszce do pieczenia, smarujemy mlekiem i pieczemy ok 17 - 20 minut w 180*C. Podajemy posypane cukrem pudrem.