Ślimaczki drożdżowe z makiem

Ewelina
Ciasta
26.05.2014 20:43
Ślimaczki drożdżowe z makiem

Przepis

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1/2 mała łyżeczki soli

5 łyżek cukru

3/4 szklanki ciepłego mleka

3 dag świeżych drożdży

70g roztopionego masła

1 jajko

nadzienie:

1 szklanka maku

1/2 szklanki orzechów włoskich

1/2 szklanki rodzynek

2 łyżki miodu

2 łyżki skórki kandyzowanej (obojętnie jakiej)

ok. 1 szklanki mleka

cukier puder

1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, roztopione masło, mleko z rozpuszczonymi drożdżami i jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Pod koniec dodajemy sól.

Ciasto możemy wyrobić mikserem lub dłońmi. Gotowe, gładkie ciasto przykrywany ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

2. Mak zalewamy mlekiem i zostawiamy go na jedną noc. Na drugi dzień gotujemy, dopóki nie wsiąknie mleka. Gdy przestygnie, mielimy 3 krotnie w maszynce do mielenia. Przy 3 mieleniu przepuszczamy przez maszynkę również rodzynki i orzechy. Do gotowej masy dodajemy skórkę kandyzowaną.

3. Ciasto rozwałkujemy na duży prostokąt i smarujemy ok 2 cm od brzegów masą makową. Całość zawijamy w rulon, a następnie wykrawamy 2 - 3 cm ślimaczki. Bułeczki układamy ba blaszce do pieczenia, smarujemy mlekiem i pieczemy ok 17 - 20 minut w 180*C. Podajemy posypane cukrem pudrem.