Zupa krem z pieczarek

Krzysztof
Zupy
22.10.2013 6:41
Zupa krem z pieczarek

Przepis

Składniki (dla 2-3 osób):

1 duża marchew

1 pietruszka

kawałek selera

1 średnia cebula

1 garść posiekanej natki pietruszki

1 litr buliony drobiowego

500 g młodych pieczarek

2 łyżki masła

szczypta majeranku

4 łyżki śmietany 18%

sól

pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obrać, przekroić na pół i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Marchew, pietruszkę i selera obrać i umyć. Przygotowane warzywa wraz ze zrumienioną cebulą, zalać bulionem drobiowym i gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić na ósemki, poddusić na maśle i przyprawić majerankiem. Uduszone pieczarki, połowę ugotowanych warzyw i szklankę bulionu - zmiksować. Resztę bulionu dodawać ostrożne, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zmiksowaną zupę raz, krótko zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego!