Przepis
Składniki (dla 2-3 osób):
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 średnia cebula
1 garść posiekanej natki pietruszki
1 litr buliony drobiowego
500 g młodych pieczarek
2 łyżki masła
szczypta majeranku
4 łyżki śmietany 18%
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać, przekroić na pół i podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Marchew, pietruszkę i selera obrać i umyć. Przygotowane warzywa wraz ze zrumienioną cebulą, zalać bulionem drobiowym i gotować do miękkości. Pieczarki oczyścić, pokroić na ósemki, poddusić na maśle i przyprawić majerankiem. Uduszone pieczarki, połowę ugotowanych warzyw i szklankę bulionu - zmiksować. Resztę bulionu dodawać ostrożne, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zmiksowaną zupę raz, krótko zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącej zupy. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Smacznego!