Przepis
Składniki:
2 gotowe płaty ciasta francuskiego
krem karpatka (użyłam kupionego w wersji: gotowy w 5 minut - wystarczy zmiksować;)
400 ml mleka
300 ml dżemu (najlepiej lekko kwaskowy - u mnie z domowej spiżarni dżem z jeżyn)
na lukier (opcjonalnie)
2 łyżki masła
1/3 szklanki cukru pudru
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaty francuskiego ciasta rozwinąć na oddzielne blaszki. Jedno z nich ponakuwać widelcem, by nie urosło zbyt wysokie. Piec około 15 minut. Wyjąć, lekko przestudzić.
Krem przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu - w moim przypadku wystarczyło zmiksować mleko z kupionym proszkiem na krem. Oczywiście można to zastąpić tradycyjną masą budyniową (ugotować budyń, po wystudzeniu zmiksować go z 250 dag miękkiego masła).
Na niższym cieście rozsmarować warstwę dżemu, na nią przygotowany krem, przykryć drugim ciastem.
W wersji z lukrem masło należy roztopić, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać i rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do schłodzenia do lodówki.