Francuska karpatka

Krzysztof
Przepisy
26.05.2014 19:33
Francuska karpatka

Przepis

Składniki:

2 gotowe płaty ciasta francuskiego

krem karpatka (użyłam kupionego w wersji: gotowy w 5 minut - wystarczy zmiksować;)

400 ml mleka

300 ml dżemu (najlepiej lekko kwaskowy - u mnie z domowej spiżarni dżem z jeżyn)

na lukier (opcjonalnie)

2 łyżki masła

1/3 szklanki cukru pudru

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Płaty francuskiego ciasta rozwinąć na oddzielne blaszki. Jedno z nich ponakuwać widelcem, by nie urosło zbyt wysokie. Piec około 15 minut. Wyjąć, lekko przestudzić.

Krem przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu - w moim przypadku wystarczyło zmiksować mleko z kupionym proszkiem na krem. Oczywiście można to zastąpić tradycyjną masą budyniową (ugotować budyń, po wystudzeniu zmiksować go z 250 dag miękkiego masła).

Na niższym cieście rozsmarować warstwę dżemu, na nią przygotowany krem, przykryć drugim ciastem.

W wersji z lukrem masło należy roztopić, dodać cukier puder, dokładnie wymieszać i rozsmarować na wierzchu ciasta. Wstawić do schłodzenia do lodówki.