Przepis
Kremowa, aksamitna zupa krem z grillowanej cukinii – bez dodatku śmietany ;) Błyskawiczna i pyszna! Nic dodać, nic ująć ;)
Składniki: ( na 2 porcje):
1 duża cukinia
2 cebule czosnkowe
mały ząbek czosnku
3-4 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy
śmietankowy serek topiony
kilka łyżek oleju rzepakowego
3-4 łyżki masła
Wykonanie:
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Umieszczamy je w misce, polewamy olejem rzepakowym, dodajemy sól i pieprz oraz czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Mieszamy wszystko razem i grillujemy na patelni grillowej, 5-7 minut. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy grillowaną cukinię, smażymy jeszcze kilka minut razem, następnie dodajemy bulion oraz serek topiony i gotujemy ok. 10 minut. Miksujemy zupę i doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i kurkumy. Serwujemy z grzankami (kromki chleba pokrojone w kosteczkę i obsmażone na maśle) i natką pietruszki.