Przepis
Składniki
1 kg ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
1 kg kalafiora, tj. 1 sztuka
2 marchewki ugotowane
Posiekany koperek 2 łyżki
2 srednie cebule
160 gram sera żółtego startego na średnich oczkach
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek kaszy manny
Ok. 8 łyżek bułki tartej + bułka do panierki z dodatkiem sezamu
Vegeta lub sól
Pieprz kolorowy do smaku
Zioła włoskie do smaku
Ponadto
Sos czosnkowy lub pieczarkowy i dowolna surówka
zdrowe i smaczne
Etapy przygotowania
Kalafior ugotować w wodzie z dodatkiem cukru, soli i masła, po łyżeczce. Osączyć .
Ziemniaki, cebulę, marchew i kalafior zemleć. Dodać ser i koperek.
Wbić jajka, dodać kaszę manną, obie mąki oraz bułkę tartą, tyle, aby masa była zwarta.
Doprawić do smaku pieprzem, ziołami włoskimi i Vegetą lub solą.
Formować kotlety, panierować w bułce tartej z sezamem i smażyć na rozgrzanym oleju.
Podać z sosem czosnkowym lub pieczarkowym i dowolną surówką.