Przepis
Te kotlety to kaprys mojego męża. Zrobione na jego życzenie i pod jego dyktando, trzymałam się nawet podanej przez niego ilości składników. Dzięki dodatkowi grzybów mają ciekawy smak.
SKŁADNIKI:
30 dag mielonej wieprzowiny
20 dag mielonej wołowiny
2 jajka
1,5 czerstwej kajzerki
mleko do namoczenia kajzerek
1 cebula
łyżeczka masła klarowanego
sól
pieprz
garść suszonych grzybów leśnych
bułka tarta do panierowania
pół na pół olej rzepakowy ze smalcem do smażenia
WYKONANIE:
Grzyby opłukać, namoczyć w gorącej wodzie, a gdy zmiękną, odcisnąć i drobno posiekać.
Kajzerki namoczyć w mleku, lekko odcisnąć.
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle.
Do mięsa dodać jajka, kajzerki, posiekane grzyby, przestudzoną cebulę.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, bardzo dokładnie wyrobić.
Z masy formować wilgotnymi dłońmi kotleciki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.