Kotlety mielone z suszonymi grzybami

Ewelina
19.09.2014 9:54
Kotlety mielone z suszonymi grzybami

Przepis

Te kotlety to kaprys mojego męża. Zrobione na jego życzenie i pod jego dyktando, trzymałam się nawet podanej przez niego ilości składników. Dzięki dodatkowi grzybów mają ciekawy smak.

SKŁADNIKI:

30 dag mielonej wieprzowiny

20 dag mielonej wołowiny

2 jajka

1,5 czerstwej kajzerki

mleko do namoczenia kajzerek

1 cebula

łyżeczka masła klarowanego

sól

pieprz

garść suszonych grzybów leśnych

bułka tarta do panierowania

pół na pół olej rzepakowy ze smalcem do smażenia

WYKONANIE:

Grzyby opłukać, namoczyć w gorącej wodzie, a gdy zmiękną, odcisnąć i drobno posiekać.

Kajzerki namoczyć w mleku, lekko odcisnąć.

Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle.

Do mięsa dodać jajka, kajzerki, posiekane grzyby, przestudzoną cebulę.

Doprawić do smaku solą i pieprzem, bardzo dokładnie wyrobić.

Z masy formować wilgotnymi dłońmi kotleciki, obtaczać je w tartej bułce i smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu.