Przepis
Budyniowe z serem na kruchym cieście
Serniki są uwielbiane przez mojego Połówka, dzisiaj upiekłam sernik na budyniu czekoladowym, i pysznym kruchym cieście. Jedliśmy to ciasto na pewnym przyjęciu, i tak nam zasmakowało że postanowiłam go odtworzyć.
Za inspirację dziękuję Anetce, resztę znalazłam w „sieci” między innymi tutaj . Zapraszam na pyszne ciasto z małymi modyfikacjami :)
Kolejne modyfikacje tutaj i tutaj :)
Kruche ciasto:
30 dag mąki pszennej
Około 10 dag cukru trzcinowego
10 dag Kasi
2 jajka + 1 żółtko
2 łyżeczki pr. do pieczenia
Warstwa budyniowa;
3 budynie czekoladowe z cukrem Winiary( można użyć bez cukru i dosłodzić wg smaku)
1 litr mleka
Warstwa serowa
50 dag sera z wiaderka
4 łyżki cukru
10 dag Kasi
3 całe jajka + pozostałe z ciasta kruchego białko
Budyń waniliowy lub śmietankowy Winiary
2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
Najpierw zabieram się za kruche ciasto, wyręczam się robotem, na koniec tylko zagniatam w misce, rozprowadzam go na blaszce ( 26 x 38) wyłożonej papierem do pieczenia.
Budynie gotuję w litrze mleka i gorące wykładam na ciasto. Odkładam do ostudzenia.
Masa serowa: Z jajek oddzielam żółtka od białek , białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Kasię ucieram z cukrem, do utartej dodaję na przemian ser i żółtka , nadal miksując dodaję cukier z wanilią i budyń. Zmniejszam obroty miksera na minimum i dodaję porcjami ubitą pianę. Gotową masę wykładam na całkiem zimny budyń.
Ciasto piekę około 50 minut temp. 180 st. C termo obieg.