Przepis
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
mała cukiniaPlacki
dwie marchewki lub kawałek dyni
cebula
jajko
2 – 3 łyżki mąki
olej do smażenia placków
sól, pieprz – do smaku
Do sosu:
ok. 30 dag pieczarek
cebula
czosnek
śmietana 30%
masło
sól, pieprz – do smaku
Ziemniaki, marchew, cebulę – obieramy, cukinię myjemy.
Zamiast marchewki użyłem ok 15 dag podduszonej dyni.
Warzywa trzemy na drobnej tarce. Jeżeli zbiera się płyn odlewamy.
Dodajemy 1 jajko i mieszamy. Dodajemy mąkę, aby ciasto było dosyć zwięzłe.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Placki smażymy na oleju, aż się ze złocą .
Sos pieczarkowy:
Cebulę drobno pokroić i lekko zeszklić na patelni z odrobiną oleju dodając drobno posiekany czosnek.
Zdjąć przesmażoną cebulkę z czosnkiem z patelni.
Pieczarki obrać, pokroić i wrzucić na patelnię po usmażeniu cebulki z odrobiną oleju.
Po chwili dodać przesmażoną cebule. Przesmażamy pieczarki z cebulką.
Dodajemy kawałek masła i śmietankę 30%.
Doprawiamy pieprzem i solą.
Placki podajemy z sosem pieczarkowym.
Smacznego.