Przepis
Składniki na ciasto:
· 360 ml oleju roślinnego
· 300 g cukru
· 3 jajka
· 420 g mąki pszennej
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
· 1 łyżeczka cynamonu
· ¾ łyżeczki soli
· 2 jabłka
· 100 g orzechów włoskich
Składniki na sos karmelowy:
· 85 ml zimnej wody
· 200 g cukru
· 170 ml śmietanki
Składniki na krem:
· 450 g serka kremowego
· 115 g masła
· połowa karmelu
Ciasto:
Olej zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodawać jajka po jednym i miksować. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z sodą, cynamonem i solą. Do masy dodać suche składniki w trzech partiach i zmiksować na gładką masę. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki. Orzechy drobno posiekać. Jabłka i ¾ orzechów dodać do masy i wymieszać przy pomocy łyżki. Dwie tortownice o średnicy ok. 21 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do tortownic i piec w 180°C przez 50 min. Upieczone ciasto wyjąć z form i odstawić do wystygnięcia.
Sos karmelowy:
Wodę wlać do garnka, dodać cukier i podgrzewać. Mieszać łyżką od czasu do czasu dopóki cukier się nie rozpuści. Kiedy cały cukier będzie rozpuszczony już nie mieszać i podgrzewać dopóki karmel nie zrobi się złotobrązowy. Jeżeli na ściankach garnka będzie osadzał się nierozpuszczony cukier, można użyć pędzla zanurzonego w zimnej wodzie do jego usunięcia. Kiedy syrop zrobi się złotobrązowy zdjąć garnek z ognia i dodać śmietankę cały czas intensywnie mieszając. Kiedy masa będzie gładka odstawić karmel do wystygnięcia.
Krem:
Serek zmiksować z masłem na pusztą masę. Stopniowo dodawać połowę ostudzonego sosu karmelowego, aż całość będzie gładka i puszysta.
Kiedy blaty ciasta będą zimne przełożyć je 1/3 kremu. Resztę wyłożyć na wierzch i boki tortu. Całość polać pozostałym sosem karmelowym, a z wierzchu posypać resztą orzechów.
Smacznego!