Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Ewelina
Obiad
10.06.2016 11:54
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Składniki

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Składniki na ciasto ziemniaczane:

- 700 gram ugotowanych ziemniaków

- 1 duża łyżka mąki pszennej

- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 jajko

Składniki na farsz:

- 350 gram pieczarek,

- 100 gram sera żółtego

- 1 duża cebula

- sól oraz pieprz do smaku

Dodatkowo:

- bułka tarta, słodka papryka oraz olej do smażenia

Przepis

Przygotowanie farszu

Pokrojoną cebulę oraz starte pieczarki podsmażamy na patelnie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do ostudzenia. Ser ścieramy na tarce bądź kroimy a następnie dodajemy do farszu.

Przygotowanie masy ziemniaczanej:

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dodajemy jajo a następnie wyrabiamy do powstania elastycznego ciasta.

Masa ziemniaczana: Ugotowane ziemniaki zmielić lub przepuścić przez praskę. Dodać jajko i obie mąki. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Masę ziemniaczana dzielimy na 4 części a następnie rozpłaszczamy na dłoni i dodajemy farsz. Zlepiamy nasze kotlety formując podłużne krokiety.

Obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.

I gotowe :)