Składniki
2 szklanki mąki orkiszowej
0,5 szklanki płatków owsianych
100 gramów siemienia lnianego (zmielonego)
1 łyżeczka cynamon
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka brązowego cukru
0,5 szklanki orzechów laskowych
0,5 szklanki orzechów włoskich
50 gramów suszonej żurawiny
50 gramów rodzynek
2 jabłka
2 marchewki
2 jajka
250 ml mleka
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
orzechy włoskie i laskowe
Przepis
Dwie szklanki mąki orkiszowej łączymy z płatkami owsianymi, zmielonym siemieniem lnianym, cynamonem, sodą, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz jedną szklanką brązowego cukru.
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy drobno posiekane orzechy laskowe, orzechy włoskie, suszoną żurawinę oraz rodzynki. Całość ponownie mieszamy.
W międzyczasie na tarce ścieramy dwa jabłka oraz dwie marchewki. Tak przygotowane składniki również dodajemy do naszej mieszanki.
Do naszego ciasta dodajemy dwa jabłka oraz mleko.
Tak przygotowane składniki dokładnie mieszamy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Na upieczone i ostudzone ciasto wylewamy wcześniej rozpuszczoną czekoladę oraz posypujemy posiekanymi orzechami.
I gotowe.