Fit ciasto z truskawkami

Anna
Fit
06.06.2016 18:30
Fit ciasto z truskawkami
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

szklanka (100g) mąki żytniej razowej

szklanka (110g) mąki orkiszowej jasnej

½ szklanki (75g) ksylitolu

½ szklanki (100ml) oleju np. kokosowego

1i 1/4 (szklanki 250ml) „mleka” roślinnego bez dodatku cukru (u mnie ryżowo-migdałowe)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 garście (200g) truskawek

1 łyżka (10g) zmielonego siemienia lnianego

Przepis

Suche składniki (mąki, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, siemię lnianie) przesypać do miski, wymieszać.

To samo zrobić z mokrymi (olejem, „mlekiem”).

Połączyć suche składniki i mokre.

Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodać więcej „mleka” roślinne.

Ciasto wylać do formy (u mnie 24x24cm), powtykać w nie całe truskawki pozbawione szypułek. Wystarczy ok 16 sztuk. Nie dodawaj do ciasta zbyt wiele owoców, bo z ciasta będzie zakalec.

Piec w temperaturze 180 st C przez 50 minut.

Po ostudzeniu ciasta, w miejsce z upieczonymi truskawkami można dodać świeżych owoców, fajnie wzmocnią smak całego wypieku.

Ilość porcji: 20

Wartość odżywcza i wymienniki węglowodanowe

1 porcja, czyli 1 kawałek to:

WW = 1.04, WBT = 0.59, kcal = 97.8, węglowodany = 11.43g, błonnik = 1.06g, iałko = 2.02g, tłuszcz = 5.68g, Suma wymienników (WM) = 1.63, w tym procent WBT = 36