- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
szklanka (100g) mąki żytniej razowej
szklanka (110g) mąki orkiszowej jasnej
½ szklanki (75g) ksylitolu
½ szklanki (100ml) oleju np. kokosowego
1i 1/4 (szklanki 250ml) „mleka” roślinnego bez dodatku cukru (u mnie ryżowo-migdałowe)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 garście (200g) truskawek
1 łyżka (10g) zmielonego siemienia lnianego
Przepis
Suche składniki (mąki, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, siemię lnianie) przesypać do miski, wymieszać.
To samo zrobić z mokrymi (olejem, „mlekiem”).
Połączyć suche składniki i mokre.
Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodać więcej „mleka” roślinne.
Ciasto wylać do formy (u mnie 24x24cm), powtykać w nie całe truskawki pozbawione szypułek. Wystarczy ok 16 sztuk. Nie dodawaj do ciasta zbyt wiele owoców, bo z ciasta będzie zakalec.
Piec w temperaturze 180 st C przez 50 minut.
Po ostudzeniu ciasta, w miejsce z upieczonymi truskawkami można dodać świeżych owoców, fajnie wzmocnią smak całego wypieku.
Ilość porcji: 20
Wartość odżywcza i wymienniki węglowodanowe
1 porcja, czyli 1 kawałek to:
WW = 1.04, WBT = 0.59, kcal = 97.8, węglowodany = 11.43g, błonnik = 1.06g, iałko = 2.02g, tłuszcz = 5.68g, Suma wymienników (WM) = 1.63, w tym procent WBT = 36