Najzdrowsze ciasto marchewkowe

Gabriela
Ciasta
19.10.2014 7:03
Najzdrowsze ciasto marchewkowe

Przepis

SKŁADNIKI:

150g mąki migdałowej

200g startej marchwi

30g otrębów żytnich

50g daktyli suszonych- uprzednio namoczonych w wodzie przez kilka godzin

2 małe jajka

100ml napoju sojowego bez cukru/mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cynamon

imbir

gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzać piekarnik do 180°C.

Dno foremki o średnicy 20cm wyłożyć papierem lub nasmarować

Namoczone daktyle zmiksować dokładnie dodając około szklanki wody do uzyskania rzadkiego syropu

Mąkę migdałową, marchewkę, otręby i syrop daktylowy dokładnie wymieszać

Dodać jajka, napój sojowy/mleko, proszek do pieczenia oraz przyprawy i całość ponownie wymieszać

W razie konieczności dolać do ciasta wody, aby nie było zbyt gęste

Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec przez około 35-45 minut do uzyskania złocistego koloru. Można posłużyć się też wykałaczką i przebić ciasto. Jeśli wychodzi czysta- ciasto jest gotowe.

Wystudzone ciasto najlepiej przechowywać w lodówce

Jak opisać to ciasto jednym słowem? MNIAM!