Przepis
SKŁADNIKI:
150g mąki migdałowej
200g startej marchwi
30g otrębów żytnich
50g daktyli suszonych- uprzednio namoczonych w wodzie przez kilka godzin
2 małe jajka
100ml napoju sojowego bez cukru/mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon
imbir
gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Dno foremki o średnicy 20cm wyłożyć papierem lub nasmarować
Namoczone daktyle zmiksować dokładnie dodając około szklanki wody do uzyskania rzadkiego syropu
Mąkę migdałową, marchewkę, otręby i syrop daktylowy dokładnie wymieszać
Dodać jajka, napój sojowy/mleko, proszek do pieczenia oraz przyprawy i całość ponownie wymieszać
W razie konieczności dolać do ciasta wody, aby nie było zbyt gęste
Gotowe ciasto przełożyć do foremki i piec przez około 35-45 minut do uzyskania złocistego koloru. Można posłużyć się też wykałaczką i przebić ciasto. Jeśli wychodzi czysta- ciasto jest gotowe.
Wystudzone ciasto najlepiej przechowywać w lodówce