Przepis
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 300 ml gorącej wody
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 5 jajek
- 4 łyżki cukru pudru
- 500 g serka mascarpone
- biszkopty podłużne - 2 opakowania
- 1 cukier waniliowy
- niepełne pół szklanki cukru
- 2 łyżki kakao (słodkie)
Zaparzamy kawę. Gdy jest letnia dodajemy do niej aromat migdałowy. Jajka dokładnie myjemy w gorącej wodzie. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy mascarpone i dalej miksujemy. Białka ubijamy, najpierw same, a następnie z cukrem waniliowym i zwykłym. Delikatnie łączymy krem z żółtek i ubite białka z cukrem, najlepiej łyżką. Biszkopty moczymy w letniej kawie z aromatem i układamy na spodzie formy. Na biszkopty nakładamy połowę kremu i rozkładamy go równomiernie. Na krem znów wykładamy moczone w kawie biszkopty, a następnie resztę kremu. Całość posypujemy przesianym przez siteczko kakao. Formę z deserem wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.