Przepis
Składniki:
jedna pierś kurczaka
pomidor
sałata
ser
ogórek
cebula
woda
Panierka:
szklanka mąki
pół łyżeczki czarnego pieprzu
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki chili ( tylko dla tych co lubią ostre)
Sos:
3 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
2 ząbki czosnku
pół żyłeczki pieprzu grubo zmielonego
szczypta soli
Przygotowanie:
Oczyszczoną pierś kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. Przygotowujemy miseczkę wody i panierkę: wszystkie składniki dobrze mieszamy, mąkę, pieprz, paprykę i sól, następnie kurczaka zanurzamy w panierce, w wodzie i znowu w panierce. Kurczaka smażymy we frytkownicy 180 C ok 3 min, aż się zarumieni.
Sos: majonez sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, pieprz i sól mieszamy, aż powstanie sosik.
Na wyłożoną folię aluminiową kładziemy tortille, na to kładziemy ser, sałatę, 3 stripsy, pokrojonego w kostkę pomidora, ogórka, cebulę. Wszystko to polewamy sosem i zawijamy lekko spłaszczając.
Zawinięte tortille wkładamy do opiekacza na 3 minuty albo do rozgrzanego piekarnika z funkcją grilla na 5 minut.
Te składniki wystarczą na 3 duże tortille.