Ciasto drożdżowe: 10-12 listków świeżej mięty 3/4 łyżki płynnego miodu 1/2 szklanki mleka 3 łyżki cukru + 1 łyżeczka 2 3/4 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 2 1/2 łyżeczki suszonych drożdży szczypta soli 4 łyżki roztopionego masła Farsz: 250 g półtłustego białego sera 8 łyżeczek cukru 1 żółtko 1/2 łyżki płynnego miodu Przygotowanie: Ciasto: Miękkie, wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy w misce, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. widać kawałki świeżej mięty Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy jeszcze na około 25 minut. A rezultat… został doceniony nie tylko przez moją rodzinę, ale również w konkursie “Jakubiak lokalnie (nagroda w postaci książki “Jakubiak lokalnie). Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy na parę minut (około 5-10 minut). Gdy ciasto podrośnie wyciągamy je na lekko oprószony mąką blat i rozwałkowujemy (mniej więcej) na prostokąt. Dodajemy do 1/2 szklanki mleka, wraz z miodem i podgrzewamy przez chwilę, aby miód się rozpuścił, a mleko przeszło aromatem mięty. Pomysł na, to ciasto powstał pewnego dnia dosłownie w przypływie chwili. Nadajemy ciastu kształt rogala, tniemy ukośne ciasto nożem (sposób widać na zdjęciu poniżej). … Idealny od tak, do filiżanki kawy lub herbaty, na piknik, na spotkania rodzinne. Połączenie ciasta drożdżowego, mięty i sera było przysłowiowym “strzałem w 10. To pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż zacznie się odklejać od ręki, ewentualnie podsypujemy odrobiną mąki. Zwijamy ciasto w roladę, następnie końce ciasta zawijamy pod spód. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu.