Składniki: (na 2 małe blaszki większych ciasteczek) 1 szklanka mąki 100 g chałwy lnianej orzechowej Gacjana 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g masła niespełna 1/2 szklanki cukru (można dać mniej) Przygotowanie: Masło miksujemy z chałwą. Z masy lepimy w dłoniach większe kulki (większe od orzecha włoskiego), spłaszczając je i układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na środkowym poziomie około 15-18 minut (ciasteczka należy obserwować, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i wielkości ciasteczek). Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne do kawy lub herbaty, idealne dla każdego, bo… przygotowane na chałwie lnianej. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka muszą ostygnąć i dopiero wówczas zdejmujemy je z blaszki. Ciasteczka rosną podczas pieczenia, więc układamy je w większej odległości od siebie. W przeciwieństwie do tradycyjnej chałwy nie jest ona tzw. bombą kaloryczną, a przez to i proponowane Wam ciasteczka są lżejsze. Dziś dzielę się z Wami przepisem na orzechowo-chałwowe ciasteczka.