Czarno-biały sernik (z markizami)

Magdalena
Ciasta
08.07.2017 8:20
Czarno-biały sernik (z markizami)

Na spód: - 135 g markizów mlecznych BLACKY Cukry Nyskie - 2 czubate łyżki masła Na sernik: - 500 g (można dać ciut więcej) sera Wieluń Mój ulubiony Twarożek kanapkowo-sernikowy - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią - 1 szklanka cukru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 125 g miękkiego masła - 135 g markizów mlecznych BLACKY Cukry Nyskie Przygotowanie: Tortownicę smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną. Ale uwierzcie mi… wygląda pięknie i co najważniejsze rozpływa się w ustach 😉 Czarno-biały sernik (z markizami) idealnie sprawdzi się w ramach weekendowej słodkości dla Was i bliskich, jak i na różne uroczystości – w tym na zbliżające się Walentynki. Sernik pieczemy na środkowym poziomie w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (u mnie gazowy) przez około 45 minut (sernik powinien odejść od boków formy). Z drugiego opakowania markizów odkładamy 3 sztuki, resztę łamiemy/kroimy na 4 części. Moje zdjęcia wykonane w pośpiechu (bo rodzina już chciała jeść 😉 ) nie oddają w pełni uroku ciasta. Formę z tak przygotowanym spodem wkładamy do lodówki (na czas przygotowania masy serowej. Żółtka miksujemy wraz z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią i miękkim masłem. Tak przygotowaną masę serowo-markizową przelewamy na zimny spód (formę wyciągamy z lodówki). Do misy blendera z nożami przekładamy całe opakowanie markizów, rozdrabniamy je dokładnie. Rozpuszczamy 2 czubate łyżki masła (ja wykorzystuję mikrofalówkę), dodajemy je do rozdrobnionych markizów. Po tym czasie zostawiamy go przez kilka minut w wyłączonym lekko uchylonym piekarniku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/czarno-bialy-sernik-z-markizami/