Przepis jest na dużą ilość, część można zamrozić na później ?. Składniki: na około 25 kotletów - 1 kg bobu - 1 duża cebula (150 g) - 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g) - 1 łyżeczka soli (5 g) - 2 pęczki koperku (30 g) - 1 łyżka suszonego lubczyku - 1 łyżeczka pieprzu - 100 g mąki owsianej - 3 łyżki mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego (30 g) - otręby pszenne do obtoczenia – wychodzi około 25 g Wykonanie: - Cebulę obrać, pokroić w kostkę i delikatnie przyrumienić na 1 łyżce oleju. Pieczone kotlety z bobu w otrębach Pomyślałam sobie, że nie może tak być, że sezon na bób się skończy, a ja nie opublikuję żadnego przepisu z tym sezonowym strączkiem. Zresztą tak jest prościej i szybciej, a ja często do moich przepisów dodaję tę szczyptę lenistwa ?. Te kotlety to niezła dawka błonnika pokarmowego, więc sycą naprawdę na długo (jak zjadłam 6, to myślałam, że już nigdy nie zrobię się z powrotem głodna ?). Dzięki temu, że te kotlety obtoczone są w otrębach, nie przyklejają się do papieru podczas pieczenia i powstaje na nich fajna, lekko chrupiąca otrębowa skórka. I dlatego, że są bogate w żelazo, zjadłam je m.in. z czerwoną papryką, którą widzicie na zdjęciach, bo jest ona dobrym źródłem witaminy C, która zwiększa przyswajalność żelaza. Są pyszne na ciepło i na zimno, więc można je zabrać do zjedzenia na wynos. Wykorzystałam fakt, że osłonki bobu też są jadalne i zmieliłam na te kotlety surowy bób tak ot po prostu w całości ?.