Placuszki z nerkowców z malinami Drukuj Prep time 10 min Cook time 15 min Total time 25 min Wegańskie, bezglutenowe placuszki z nerkowców i mąki ryżowej z dodatkiem malin. Author: www.cookingforemily.pl Ingredients 1 szklanka nerkowców 1 szklanka mleka ryżowego 5 łyżek mąki ryżowej 2 łyżki syropu ryżowego (lub klonowego albo miodu) opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dwie garście malin olej kokosowy ( albo rzepakowy) do smażenia Instructions Nerkowce zalać mlekiem i odstawić na 20 minut ( można też na noc). Ciasto jest z nerkowców i mąki ryżowej, z dodatkiem mleka ryżowego – więc bezglutenowe i wegańskie. To zbieranie dojrzałych owoców prosto z krzaka, to upał i ręce podrapane od malinowych krzewów, to objadanie się miękkimi i dojrzałymi owocami od rana do wieczora i bulgotanie wolno gotującego się soku malinowego. Nie przepadam za kupowaniem ich w kartonowych pudełeczkach, lubię je zerwane prosto z krzaka z ogrodu mamy.