Na spód: - 1 opakowanie ciasteczek maszynkowych w polewie czekoladowej Brześć (na spód) + 4 ciasteczka na wierzch - około 100-120 g masła *konsystencja ciasta może się różnić w zależności od użytego sera Przygotowanie: W misie blendera z nożami rozdrabiamy opakowanie ciasteczek. Składniki: - 1 kg sera na sernik z wiaderka* - 150 g masła - 1 szklanka cukru - 3 jajka M - 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej - kilka kropli aromatu cytrynowego Następnie dodajemy ser z wiaderka i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając (najlepiej ręczną trzepaczką). Do rozdrobnionych ciasteczek dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy (ma powstać mokry piasek, masło dodajemy stopniowo). Gdy masa będzie jednolita dodajemy wymieszane z mąką jajka, aromat cytrynowy i całość energicznie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając, aż ser zacznie gęstnieć. Do miseczki wbijamy 3 jajka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Jeśli szukacie czegoś prostego i smacznego do kawy lub herbaty polecam Wam taki letni kremowy gotowany sernik. W międzyczasie rozdrabniamy 4 ciasteczka, posypujemy nimi wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na noc (minimum 1 godzina).